Μαρία Καματερού

Η Αποστολή μας

«Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού, στοχεύουμε στην βέλτιστη ανάπτυξή του! Διαθέτοντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους, αλλά και απεριόριστη αγάπη και θέληση, τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιτύχουμε το στόχο μας»!

Λίγα λόγια για την Φυσικοθεραπεία

Τι είναι Φυσικοθεραπεία;

Φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας. Αξιολογεί, υποστηρίζει και αποκαθιστά τη φυσική λειτουργία και την απόδοση του ανθρωπίνου σώματος.
Η παιδιατρική φυσικοθεραπεία είναι ένας κλάδος της φυσικοθεραπείας ο οποίος ασχολείται με βρέφη, παιδιά και εφήβους με κινητικά ελλείμματα καθώς βοηθά τα παιδιά να κατακτήσουν το ανώτερο δυνατό επίπεδο των κινητικών τους δεξιοτήτων.


Η παιδιατρική φυσικοθεραπεία έχει ως στόχο:

1. Την αξιολόγηση των αναπτυξιακών οροσήμων, της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του παιδιού
2. Την ανάπτυξη, βελτίωση, ενίσχυση, διατήρηση των εύρων κινήσεων, του συντονισμού των κινήσεων, της μυϊκής δύναμης, της ισορροπίας και της αντοχής του παιδιού.
3. Την εκπαίδευση στην αυτόνομη βάδιση αλλά και σε δυσκολότερες κινητικές δεξιότητες όπως το ανέβασμα και το κατέβασμα της σκάλας, το τρέξιμο και το άλμα.
4. Την πρόληψη, θεραπεία ή ελαχιστοποίηση των δυσλειτουργικών επιδράσεων
5. Την ενσωμάτωση στις λειτουργικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής
Πως παρεμβαίνει ο φυσικοθεραπευτής/ φυσικοθεραπεύτρια;

Χρησιμοποιώντας σαν μέσο το παιχνίδι ο φυσικοθεραπευτής προσπαθεί αρχικά να προσεγγίσει το παιδί, να του προκαλέσει το ενδιαφέρον και να το βοηθήσει να εξερευνήσει το κόσμο γύρω του, τον χώρο, το σώμα του, καθώς επίσης και να κατακτήσει το ανώτερο δυνατό επίπεδο των κινητικών του δεξιοτήτων. Ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιώντας ειδικές κλίμακες αξιολόγησης εντοπίζει τους περιορισμούς, ενισχύει το κινητικό δυναμικό και κατατάσσει το λειτουργικό επίπεδο του παιδιού. Με την αξιοποίηση της φαντασίας του, την χρησιμοποίηση διευκολύνσεων μέσω των χεριών και του σώματος του, κάθε μορφής κινητικής δραστηριότητας και κάθε θεραπευτικού υλικού (μπάλες διαφόρων μεγεθών,σφήνες, βαράκια, ρολά, κούνιες, δοκούς ισορροπίας, στεφάνια, τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, κλπ.), προσπαθεί να βοηθήσει το παιδί να προάγει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά πρότυπα λειτουργικής ενεργητικής κίνησης.

Σε ποιους απευθύνεται η Φυσικοθεραπεία;

Παιδιά που ανήκουν στις παρακάτω διαγνωστικές κατηγορίες κρίνεται απαραίτητο από τους Αναπτυξιολόγους, Παιδονευρολόγους, και Παιδοψυχιάτρους να παρακολουθούν πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας:

1. Παιδική εγκεφαλική παράλυση
• Τετραπληγία
• Διπληγία
• Ημιπληγία
• Αθέτωση
• Δυστονία
• Αταξία

2. Μυασθένειες - μυϊκή δυστροφία

3. Παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος. Μαιευτική παράλυση

4. Αναπτυξιακή διαταραχή- αναπτυξιακή καθυστέρηση:
• Αυτισμός
• Δυσκολία των Αδρών Κινητικών Δεξιοτήτων (πηδηματάκια / πέρασμα από εμπόδια / ανέβασμα & κατέβασμα σκάλας / πέταγμα &κλότσημα μπάλας)

5. Σύνδρομα&Μεταβολικά Νοσήματα
• ΣύνδρομοDown
• Σύνδρομο Rett
• Σύνδρομο Cri du chat
• Σύνδρομο Angelman


Στο Κέντρο Αναπτυξιακής Παρέμβασης «Στοχεύω» οι φυσικοθεραπευτές μας συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά στο σχεδιασμό της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης του παιδιού στοχεύοντας στην βελτίωση των κινητικών του δεξιοτήτων και της φυσικής του κατάστασης. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης οι φυσικοθεραπευτές μας διαμορφώνουν το καταλληλότερο πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους αξιολόγησης και αποκατάστασης (Νευρο-εξελικτική αγωγή Bobath και Λειτουργική Φυσικοθεραπεία).

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο stoxeuw.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για να μάθετε περισσότερα κάντε κλικ εδώ