Γνωσιακός Εντατική Αλληλεπίδραση

Η Εντατική Αλληλεπίδραση είναι μια πρακτική προσέγγιση αλληλεπίδρασης με ανθρώπους που λόγω συγκεκριμένων παθήσεων ή διαταραχών δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν ή να κοινωνικοποιηθούν. Η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος τους βοηθά να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Θεωρείται μια πολύ πρακτική μέθοδος και το μόνο που απαιτείται για την εφαρμογή της είναι απλά ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος. Σταδιακά αναπτύσσονται ευχάριστες και ήρεμες αλληλεπιδράσεις ανάμεσά στους δύο. Οι αλληλεπιδράσεις επικεντρώνονται περισσότερο σε εκφράσεις μη λεκτικής επικοινωνίας, επαναλαμβάνονται συνεχώς, ενώ στην πορεία αρχίζει να μεγαλώνει η διάρκεια της επαφής, να γίνεται πιο πολύπλοκη και πιο ώριμη. Με την εφαρμογή της Εντατικής Αλληλεπίδρασης βελτιώνονται οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές με αποτέλεσμα τη βελτίωση και ανάπτυξη των επικοινωνιακών και γνωστικών δεξιοτήτων.

Η Εντατική Αλληλεπίδραση χρησιμοποιείται σε παιδιά (και ενήλικες) που:

1. Βρίσκονται στο προ γλωσσικό στάδιο, με λίγες ή περιορισμένες επικοινωνιακές συμπεριφορές,

2. Είναι κοινωνικά αποσυρμένα δηλαδή που δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν με άλλους ή μοιάζουν να αντλούν λίγη ή καθόλου ευχαρίστηση από την αλληλεπίδραση με άλλους,

3. Επιδεικνύουν διάφορες εγωκεντρικές συμπεριφορές, οι οποίες καθιστούν δύσκολη για αυτά την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Ο λόγος που χρησιμοποιείται η Εντατική Αλληλεπίδραση είναι η ανάπτυξη ουσιαστικής επικοινωνίας όταν υπάρχει συνεργασία με άτομα με σοβαρές ή γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες ή/ και διαταραχή αυτιστικού φάσματος, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Τα χαρακτηριστικά της Εντατικής αλληλεπίδρασης είναι τα εξής:

1.Έγκειται στη δημιουργία της αμοιβαίας ευχαρίστησης.

2.Προσαρμόζουμε τις συμπεριφορές μας ώστε να είμαστε πιο ενδιαφέροντες και κοινωνικά ελκυστικοί για το παιδί.

3.Κυλά φυσικά στο χρόνο με ρυθμό και παύσεις.

4.Ανταποκρινόμαστε στις συμπεριφορές του παιδιού σαν να είχε πρόθεση να επικοινωνήσει.

5.Ακολουθούμε τις ενέργειες του παιδιού και από κοινού ελέγχουμε την αλληλεπίδραση (εξαρτώμενη ανταπόκριση).

Η Εντατική Αλληλεπίδραση εφαρμόζεται στο Κέντρο Αναπτυξιακής Παρέμβασης «Στοχεύω» από πιστοποιημένους θεραπευτές της μεθόδου.

Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης των οικογενειών καθώς και των φροντιστών του ατόμου ώστε να εφαρμόζουν οι ίδιοι την μέθοδο με σκοπό να είναι αποτελεσματικότερη η διαδικασία της θεραπευτικής παρέμβασης.

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο stoxeuw.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Για να μάθετε περισσότερα κάντε κλικ εδώ